Den prisbelönte arkitekten Joakim Kaminsky formulerar fem tankar för dig som vill bygga nytt att ha med på resan mot ditt drömhus. Läs, fundera och bli inspirerad!

1. Ta reda på din dröm och bejaka den

– Börja med att hitta tankar och ord för hur du vill ha ditt hus, det vi arkitekter kallar ”program”. ”Det är i köket vi vill njuta av utsikten”, ”jag vill se solen gå ner från sovrummet”. Gör små berättelser om ditt hus och livet du vill leva i det, säger Joakim Kaminsky.

 

2. Se sammanhanget

– Alla hus befinner sig i ett sammanhang. Om du inspireras av det har du mycket större chanser att lyckas. Det kan gälla läget: Var är utsikten, när kommer solen, hur blåser de kalla vindarna? Det kan vara de lokala byggnadstraditionerna: Kanske finns det en himla bra snickare i trakten eller en lokal produktion av byggnadsmaterial?

 

3. Välj material som presenterar sig

– Om man med ögonen kan se hur ett hus är konstruerat och vilka material det är byggt av blir det vackrare. Det känns skönare att gå på ett massivt trägolv än på en limmad parkett. En äkta natursten åldras vackrare än en kakelimitation. Brända tegelpannor har ett annat liv än infärgade av betong. Naturliga material är ofta även hållbarare eftersom de är återvinningsbara och giftfria.

 

4. Tänk smart, inte stort

– Tänk smart, inte stort. I ett hus som är välplanerat bor du bättre. Se till att ytorna är skapade just för dig och vad du behöver, idag och imorgon. Placera ett barnrum så att det kan bli ett allrum när barnet flyttar hemifrån. Förlägg det som inte behöver förvaras varmt i garage eller förråd, så kan du istället göra vardagsrummet större och få plats med den där stora soffgruppen där släkten kan samlas.

 

5. Anlita expertis från början

– Redan när du börjar formulera din husdröm, som i punkt 1: Ta hjälp av en arkitekt som kan tolka dina tankar, skissa och ge olika förslag. ”Arkitektritat” låter lyxigt, men det behöver inte vara dyrare än ett typhus. Tvärtom: Ett hus som från början är skräddarsytt efter dina behov kan spara både kvadratmeter och kostnader.