Den som flyttat med barn vet att det kan bli lite extra komplicerat och resultera i många frågor och eventuella tårar på vägen. Men att involvera barnen tidigt ökar chanserna att det blir en bra flytt. Här berättar vi mer om att flytta utomlands med barn och hur du genomför flytten så smidigt som möjligt.

Utlandet lockar allt fler

Den ökade globaliseringen och våra möjligheter att kunna röra oss fritt över landsgränserna har gjort att vi tenderar att flytta utomlands i större utsträckning. Under 2023 flyttade hela 73 434 personer från Sverige vilket är den högst noterade siffran under 2000-talet. 

Flytta utomlands med barn

Att flytta utomlands med barn kan gå hur bra som helst, men det kan också vara en krånglig utmaning. 
Hur barnet kommer hantera flytten beror mycket på i vilken ålder de är. Ett äldre barn har lättare att förstå vad det innebär att flytta och att bo i ett annat land. Men det kan också vara så att de har hunnit skaffat sig fler kompisar på hemmaplan som de är ledsna över att förlora. De kanske inte heller har lika lätt att anpassa sig till förändringen som det innebär.  

Små barn kan och andra sidan ha svårt att förstå anledningen till flytten. De kanske tycker att det är bra som det är här och nu och vill inte bli av med det. Dessa barn får man hjälpa lite extra på traven och förklara för dem vad flytten kommer innebära och vad det är som kommer bli bättre. Ibland är det vissa barn som har extra svårt för förändringar, då kanske det inte är flytten i sig som är det största problemet utan allt som är nytt.
Fördelen med att flytta med små barn är att de ofta har väldigt enkelt att anpassa sig till det nya. 

en liten pojke som står bland flyttlådor

Så förbereder du barnen för en utlandsflytt

Prata med barnen om flytten så snart som möjligt. Förklara varför ni flyttar och vad det kommer att innebära. Låt dem ställa frågor och uttrycka sina känslor. Använd böcker eller berättelser för att hjälpa dem förstå processen.

Kanske kan ni beskriva hur de nya grannarna är. Att det kommer att finnas en hund på gatan på det nya stället med mera.
Ett tips är också att förklara för dem att de kommer få ta med sig möbler, gosedjur och sina saker till sitt nya hem. Så att allt inte behöver vara nytt. 

Engagera barnen i planeringen

Låt barnen vara delaktiga i flytten genom att låta dem packa sina egna saker eller välja ut dekoration till sitt nya rum. Detta kan hjälpa dem att känna sig mer involverade och entusiastiska över förändringen.

Det är också viktigt att försäkra barnen om att detta är något bra och att det kommer bli bra i slutänden.

En vuxen person som sitter med ett barn som ser fundersamt ut

Behåll rutinerna vid en internationell flytt

Under själva flyttdagen, och även första tiden när ni väl är på plats, försök att hålla fast vid barnens vanliga rutiner så mycket som möjligt. Att äta, sova och leka vid samma tider som vanligt kan ge en känsla av stabilitet mitt i all förändring.

Tänk på säkerheten

Man ska alltid tänka på säkerheten när man flyttar, men gör det lite extra när det är barn runt er på själva flyttdagen. Det kan vara hektiskt med många som bär tunga föremål och dörrar som står öppna. Arrangera barnpassning eller se till att de har en säker plats att vara på under tiden.

Packa en 'första dagen-låda

Packa en låda med nödvändigheter som ni kommer att behöva under de första dagarna, som leksaker, kläder, toalettartiklar och snacks. Se till att den är lättillgänglig så att ni inte behöver leta igenom alla kartonger direkt.