Våren är äntligen här! Fåglarna kvittrar, solen värmer och vi ser alla fram emot att njuta på balkongen eller uteplatsen. Men innan du slår dig ner med kaffekoppen är det bra att ha koll på vad som faktiskt gäller. För att undvika onödiga konflikter med grannarna – eller bryta mot reglerna – har vi tagit reda på vad du behöver tänka på.
Om du undrar vad som är tillåtet eller inte på just din balkong eller uteplats är det bostadsrättsföreningens stadgar och trivselregler du i första hand bör vända dig till. Det är de som sätter ramarna för vad som gäller.
Oftast handlar det om att visa hänsyn och inte störa grannarna, så att alla i föreningen kan trivas. Om någon klagar på störningar är bostadsrättsföreningen skyldig att ta det på allvar och undersöka om klagomålen stämmer. Om de gör det, måste föreningen säga till den/de som stör. Och om problemen kvarstår kan det i värsta fall leda till att man blir uppsagd från sin bostad.
Användning av balkong eller uteplats
Grillning
Många bostadsrättsföreningar förbjuder grillning med kol- eller gas på balkongen på grund av brandrisken och röklukten. Elgrillar är oftast tillåtna, men det är klokt att kontrollera föreningens stadgar en gång extra innan du sätter igång med vårens grillning.
Rökning
Rökning på balkonger är en omdiskuterad fråga. En del föreningar kan förbjuda rökning på balkonger eller uteplatser, men bara om röken stör andra boende. Ett generellt förbud kan föreningen inte införa
Damma mattor
Det är inte olagligt att skaka av mattor eller dylikt över balkongräcket, men det kan vara förbjudet av hygieniska och estetiska skäl. Så länge du inte stör dina grannar kan det vara okej.
Sola naken eller lättklädd
Så länge du inte stör grannarna är det oftast fritt fram. Har du en insynsskyddad altan eller balkong, där ingen annan påverkas, är det i många fall helt okej – just för att det inte stör omgivningen.
Inredning av balkong
Markiser och solskydd
Många föreningar kräver godkännande innan du installerar markiser eller andra fasta konstruktioner, om det ens är tillåtet. De kan också ha krav på färg och utseende så att det blir enhetligt utåt.
Inglasning av balkong
Att glasa in en balkong kräver ofta både föreningens tillstånd och bygglov från kommunen. Oftast är detta något du får bekosta på egen hand. Ibland kan det vara föreningen som söker ett gemensamt bygglov, men det kan även vara den enskilde bostadsrättsinnehavaren som söker bygglov.

Blomlådor
Att placera blomlådor på utsidan av balkongräcket kan vara förbjudet av säkerhetsskäl. Däremot går det oftast bra att sätta dem på insidan – ett fint och tryggt sätt att smycka din balkong eller uteplats.
Djur och fåglar
Mata fåglar
Att mata fåglar från balkongen eller uteplatsen kan vara förbjudet eftersom det kan locka till sig skadedjur.
Husdjur
Om du har husdjur på balkongen är det viktigt att säkerställa att de inte skadar eller stör grannarna.
Höga ljud och fester
Höga ljud
Undvik störande aktiviteter på balkongen sent på kvällen. Musik och samtal bör alltid hållas på en rimlig nivå.
Fester
Om du planerar en fest på din uteplats, informera gärna grannarna i förväg och håll koll på ljudnivåerna.
Renovering och underhåll
Om din uteplats kräver renovering, kan det vara ditt eller föreningens ansvar beroende på vad stadgarna säger. Till exempel kan målning av räcken vara ditt ansvar, medan större reparationer kan ligga på föreningen.
Så tar du reda på vad som gäller
- Läs föreningens stadgar och trivselregler.
- Delta i den årliga stämman där regler och ändringar kan diskuteras.
- Kontakta styrelsen om du är osäker på vad som gäller.