Det är snart dags att deklarera inkomståret 2024, och om du har sålt din bostad under året behöver du vara lite extra uppmärksam i mitten av mars när deklarationerna börjar rulla ut. Om man har sålt sin bostad under året behöver man nämligen deklarera det året därpå, för att inte råka på extra kostnader. Det finns en hel del avdrag att göra vid en bostadsförsäljning, här listar vi några av de viktigaste.

Viktiga datum för deklarationen 2025

12 februari - sista dagen att betala vinstskatt.

3-7 mars - deklarationen når dig digitalt.

17 mars - 15 april - deklarationen når dig som inte har digital brevlåda, eller dig som är under 18 år. Deklarationen i dessa fall skickas ut via post.

18 mars - du som har e-legitimation kan deklarera i Skatteverkets e-tjänst eller i Skatteverkets app.

2 april - sista dagen för att lämna in din deklaration om du vill ha skatteåterbäring i april.

Har du inget att ändra eller lägga till i din deklaration kan du deklarera senast 2 april för att få ditt slutskattebesked och eventuell skatteåterbäring innan sommaren.

2 maj - sista dagen att deklarera om du inte har anstånd med att lämna in deklarationen.

Glöm ej! Lämnar du inte in din deklaration i tid riskerar du böter, så håll reda på datumen.

Giltiga avdrag vid en bostadsförsäljning

1. Kostnader som rör försäljningen

Vid en försäljning kan du dra av kostnader som:

- Mäklararvode.
- Kostnad för bostadsannonser.
- Besiktningskostnader.
- Försäkring för dolda fel.
- Advokatkostnader.

Det är viktigt att spara kvitton och fakturor som rör försäljningen under året för att hålla ordning på ekonomin.

Kvitton för deklarationen

2. Reparationer och förbättringsunderhåll

Har du genomfört renoveringar på bostaden under försäljningsåret, eller någon gång de senaste fem kalenderåren, kan du göra avdrag för dessa i deklarationen. 

Förutsättningar för att kunna göra avdraget är att renoveringen är värdehöjande för bostaden och att kostnaderna överstigit 5000 kr under kalenderåret. Exempel på detta kan vara tapetsering, målning med mera. 

3. Renovering och nybyggnation

Har du gjort en renovering eller tillbyggnad på din bostad sedan du köpte den, oavsett tidpunkt, har du möjlighet att dra av det i deklarationen.
Det kan röra sig om att du har byggt om, byggt nytt, ändrat planlösning eller köpt ny och bättre utrustning såsom vitvaror som inte fanns tidigare eller en öppen spis.

Ritning, husritning

4. Administrativa kostnader för lagfart och pantbrev

Köper man en villa tillkommer ofta stora kostnader i form av pantbrev och lagfart. De administrativa kostnaderna för dessa är också avdragsgilla och kan ha stor betydelse ur en ekonomisk aspekt.

Glöm inte att spara alla relevanta kvitton och dokument. 

renoverad villa, vardagsrum

5. Reavinstuppskov

Köper du en ny bostad i samband med försäljningen av din gamla, och går med vinst, kan du i vissa fall skjuta upp beskattningen av din vinst genom ett uppskov.

Från och med 1 januari 2021 är reavinstuppskoven helt kostnadsfria. Men man får inte ha hur höga vinster som helst, reglerna säger att man inte får genomföra reavinstuppskov på mer än maximalt 3 miljoner kronor, oavsett hur mycket vinst man gör när man säljer.