Trappor är ett vanligt hinder som tvingar villaägare med begränsad rörlighet att sälja sina hus. Av samma skäl tvingas många, som hindras av trappor, avstå från att köpa hus med flera plan. Men möjligheten att installera hiss i hemmet är större än de flesta anar. Vi ber Svante Jacobsson på Handiteam visa oss några av deras mest eleganta lösningar för hemmamiljö.

Svante Jacobsson börjar med att visa oss hissmodellen LC 330. Den gör det möjligt för en person i rullstol, eller 2–3 stående familjemedlemmar, att nå våningsplanen. Den ser riktigt nätt ut, och vi upplever att hissen kan smälta in fint i ombonade inredningar och planlösningar.

-Visst, och jämfört med andra hissar som drivs hydrauliskt, så drivs den här elektriskt via vajrar. Det betyder att den går tyst och mjukt, kräver mindre underhåll och man slipper hålla på med hydraulikolja i hemmet. Eftersom den bara kräver 1,3 kvadratmeter av golvytan så kan den placeras i hörn, trapputrymmen eller nästan var som helst. Hissen förutsätter att man tar upp ett hål i bjälklaget där hissen ska passerar våningarna, och det går faktiskt även om bjälklaget är av betong, förklarar Svante.

Designen ger ett modernt intryck och den transparanta lösningen gör att hissen inte tar stor uppmärksamhet. Faktum är att bara de två lodräta balkarna är kvar när hissen har lämnat våningsplanet. Hålet i bjälklaget täcks nämligen elegant av hissen överdel, respektive underdel, beroende på från vilken våning man betraktar det.

Smart lösning för många behov

Har du inget behov av att ta med rullstol i hissen? Då finns marknadens minst platskrävande hiss av den här typen. Modellen LC 320 stjäl bara 0,8 kvadratmeter och rymmer två normalstora stående personer. Svante tillägger:

-Ja, sådana här hissar är ju inte bara för rullstolsburna. Det kan räcka med att man har lite svårt för att gå i trappor, eller att det är tungt att bära tvättkorgen, matkassar eller väskor via trapporna. 

Även om man har styrka och smidighet för att lätt skutta uppför trappor, så ser vi rena platsbesparande fördelar med den här typen av hissar. De kräver ju mindre utrymme än en normal trappa, så en hiss kan alltså frigöra mer utrymme på våningsplanen.

man med resväska i hiss i sovrum

Kostnader och värden

Svante berättar att LC 320 kostar ungefär 240 000 kronor, medan LC 330 kostar cirka 270 000 kr, beroende på förutsättningarna.

- Det kan låta mycket. Men för alla som Handiteam installerar hiss hos, från Ystad till Boden, så medför hissen ännu större värde. En del slipper sälja huset som de kanske helt har betalat av. Andra kan köpa sitt drömhus även om det har flera plan. 

Med ROT-avdrag kan man få ner kostnaden med ungefär 35 000 kr. Är man dessutom berättigad till bidrag för bostadsanpassning, så sjunker kostnaden ännu mer. Mäklare intygar även att hissen höjer husets värde, då det tilltalar en bredare målgrupp vid en eventuell försäljning.