Balkongen är för många en favoritplats i hemmet, särskilt under de varma månaderna. Samtidigt kan det vara svårt att veta vilka regler som gäller för balkongen i en hyresrätt. Får man grilla? Vem ansvarar för reparationer? Här reder vi ut de vanligaste frågorna.

 

Vem ansvarar för underhåll och skötsel av balkongen i min hyresrätt?

Som hyresgäst har du vårdplikt för balkongen, vilket innebär att du ansvarar för att hålla den ren och fri från skador som kan uppstå på grund av oaktsamhet. Det är också ditt ansvar att skotta bort snö, men du får inte skotta ner snön till grannens balkong under dig. Om balkongen behöver repareras på grund av slitage är det dock hyresvärdens ansvar att åtgärda detta. Hyresvärden har även skyldighet att besikta och underhålla balkongen, och om den behöver bytas ut helt är det också deras ansvar. 

Vad får jag ändra på balkongen i min hyresrätt?

Vill du göra förändringar på balkongen behöver du oftast tillstånd från din hyresvärd. Att sätta upp en markis kräver ofta att man borrar i fasaden, vilket ses som en större åtgärd och därför kräver godkännande. Inglasning av balkongen kräver dessutom bygglov och är något som sällan godkänns av hyresvärdar, även om vissa bostadsbolag kan erbjuda detta som en tilläggstjänst. För att montera insyns- eller vindskydd bör du också först rådfråga din hyresvärd, eftersom det kan finnas specifika regler för hur det ska monteras säkert.

Blått lägenhetshus med stor balkong

Vad får jag förvara på balkongen i min hyresrätt?

Det finns ingen lag som reglerar vad du inte får förvara på din balkong, men hyresvärdar brukar ha egna regler för att minska brandrisken eller säkerställa trivseln för alla boende. Det är därför alltid bra att kolla med hyresvärden innan du ställer dit något. Saker som kan vara otillåtna är:

  • Vitvaror
  • Bildäck
  • Sopor
  • Större möbler

Regler och tips för balkonganvänding i din hyresrätt

Om du vill ha blomlådor ska de hängas på insidan av balkongräcket för att minska risken att de faller ner och skadar någon. Se också till att inte övervattna dina växter, så att vattnet rinner ner till grannen under dig. Mindre växthus brukar vara tillåtna och kan vara ett trevligt sätt att använda balkongen. 

Att hänga tvätt på balkongen är oftast tillåtet, men du bör använda ett tvättställ och undvika att hänga kläder över balkongräcket. Om du vill sätta upp en tvättlina måste du först få ett godkännande från din hyresvärd eftersom det kan skada fasaden. Att piska eller skaka mattor från balkongen är oftast inte tillåtet, eftersom dammet kan störa dina grannar. 

När det gäller belysning är diskreta ljuskällor vanligtvis tillåtna, men stark belysning eller blinkande belysning som kan störa grannarna bör undvikas.  Du får inte montera belysning på fasaden utan tillstånd, och den får heller inte utgöra en säkerhetsrisk genom att riskera att trilla ner.

Två personer som fikar på en balkong

Får jag röka på balkongen i min hyresrätt?

Rökning på balkongen är inte förbjudet enligt lag, men vissa hyresvärdar kan ha egna regler och rekommendationer kring detta. Om du bor i ett allergiboende kan rökförbud dock gälla. Det är viktigt att rökning inte stör grannarna, och om du själv besväras av rök från en granne kan du försöka prata med dem för att hitta en lösning. Röken ska inte tränga in i din lägenhet om fönster och dörrar är stängda. Om det ändå sker kan det bero på brister i tätningen eller ventilationen, och det bör då tas upp med hyresvärden. 

Får jag grilla på balkongen i min hyresrätt?

Grillning på balkongen är inte förbjudet enligt lag, men många hyresvärdar har egna ordningsregler som förbjuder det. Du bör alltid kolla med din hyresvärd och grannar innan du grillar, eftersom röken kan vara störande. Kol- och gasolgrillar rekommenderas inte på balkonger på grund av brandrisken och den stora mängden rök. Om grillning är tillåten rekommenderas en elgrill, som är både säkrare och skapar mindre rök. 

Lägenhetshus med flera balkonger

Checklista för balkongen i din hyresrätt

Det kan vara mycket att tänka på när det gäller vad som är tillåtet på balkongen i en hyresrätt. Innan du gör en förändring eller ställer ut något på balkongen är det bra att fråga dig själv dessa frågor:

  • Kommer det här orsaka skada på fasaden?
  • Finns det risk att föremålet kan trilla ner och skada en person?
  • Kommer det störa mina grannar?
  • Finns det någon brandrisk?
  • Kommer detta påverka trivseln negativt för mina grannar?
  • Kommer jag behöva anlita en hantverkare?
  • Kräver det ett bygglov?

Om svaret är ja på någon av dessa frågor bör du alltid kontrollera med din hyresvärd innan du går vidare med dina planer.