Funderar du på att flytta och letar efter smarta sätt att strama åt budgeten på för att få ekonomin att gå ihop? Vi har pratat med Sveriges ledande sparexpert, Günther Mårder, som delade sina bästa tips på hur du kan bli en riktig sparmästare i höst.

Om det är något Günther Mårder kan, så är det att spara. Han har till och med fått titeln "Sveriges snålaste man" och har sedan ung ålder byggt en livsstil där sparande och ekonomiskt leverne står i fokus. Men istället för att beskriva sig som snål föredrar Günther att bli kallad “Sveriges mest ekonomiska mångmiljonär.”

“Alltid haft ett stort intresse för ökad frihet ekonomiskt”

Günther har en gedigen bakgrund som ekonom, där han bland annat har varit VD för såväl Företagarna som Aktiespararna och haft rollen som sparekonom på Nordnet Bank. Idag är han verksam som investerare, rådgivare, styrelsearbetare och föreläsare inom flera bolag, där han kombinerar sin erfarenhet från näringslivet med sin passion för ekonomi och entreprenörskap.

– Det började egentligen redan i unga år. Jag har alltid haft ett stort intresse för att skapa en ökad frihet i det ekonomiska. Jag älskade redan då att göra affärer och att spara, och att köpa saker som jag sedan kunde sälja vidare med vinst, berättar han. 

Det som till stora delar skiljer Günther från andra sparande individer är att han egentligen hade kunnat leva ett liv i lyx som ekonomiskt oberoende. Men som en motpol till vårt idag galopperande konsumtionssamhälle, och med sitt stora intresse för sparande, har han istället valt en annan väg:

– Jag lever väldigt sparsamt och har gjort det till min livsstil. Jag vill kunna vara en motkraft till andra som visar upp sin vidlyftiga konsumtion på sociala medier, och visar vilket fantastiskt liv man har. Jag vill kunna visa att det egentligen inte krävs så mycket för att nå verklig lycka och inre frid.

Svenskar är generellt oekonomiska

Känner du att svenskar generellt är oekonomiska?

– Ja, vi har i Sverige gjort en stor resa de senaste fyra generationerna. Våra far- och morföräldrar hade en helt annan inställning till ekonomi. De fick uppleva ett Sverige som var betydligt fattigare.

Günther utvecklar:

– Allt handlar om förväntningar, vi lever i ett förväntanssamhälle, och när vi inte når de förväntningarna vi satt upp känner vi att vi har misslyckats. Så ett sätt att lösa det är egentligen att sänka sina förväntningar.

– Tittar vi på de svenska hushållen har vår skuldsättning de senaste två decennierna ökat sex gånger. Att låna är att tidigarelägg konsumtion och att spara är att senarelägga densamma. Vår kraftigt ökade skuldsättning innebär därmed att vi har tidigarelagt mycket av vår konsumtion. Ett pris som senare måste betalas. Sedan ska man vara tydlig med att bolånen är den främsta faktorn för skuldtillväxten.

Günthers bästa spartips till dig som ska flytta i höst

1. Förhandla villkoren för dina bolån

Det är viktigt att se över dina bolån. Fördelen med att spara in på bolånekostnaden är att du inte kommer uppleva någon skillnad i kvalitet på ett billigare bolån. Det är en homogen tjänst som man absolut inte vill betala för mycket för.

Två personer som sitter och tittar på statistik på ett papper

2. Se över din energianvändning i hemmet – spara 35-40% av kostnaden

Många av oss bor i hus och har någon form av värmepump, dessutom ofta ett vattenburet värmesystem. Nästan alla värmepumpar som sålts de senaste 10-15 åren har en möjlighet att kopplas upp mot nätet. Det är en stor fördel eftersom när en värmepump är uppkopplad på nätet kan du låta den anpassa sin effekt efter rådande prisläge, och på så sätt spara pengar. Men för att detta ska fungera är det avgörande att du har ett timprisavtal för el.

Styr man sin elförbrukning så att den till största delen av uppvärmningen sker på natten kan man klippa upp mot 35-40% av den totala elkostnaden.
Att ha en leverantör som kan mäta och följa upp är också viktigt. För så fort man får data på sin energianvändning kan man börja göra analyser, och sedan göra smartare val utifrån det.

ett stylat hem i vita och beiga kulörer

3. Lär dig buda effektivt

Budgivningar är ett gissel för den som inte har kunskaper kring budets effekter på det mänskliga psyket. Lägg två timmar på att lära dig olika budgivningsstrategier, som exempelvis “hala ålen” eller “skygge strategen” som går att läsa mer om online. Då har du ett stort övertag redan när du beger dig in i budgivningsprocessen.

Personer som deltar i en budgivning via mobiltelefon

Om Günther Mårder

Günther Mårder är en välkänd svensk sparexpert, investerare och näringslivsprofil. Han har gjort sig ett namn genom sitt omfattande engagemang inom ekonomi och sparande, och är särskilt känd för sin sparsamma livsstil och sin förmåga att förmedla smarta sparstrategier.Han har bland annat varit VD för Företagarna och Aktiespararna samt haft rollen som sparekonom på Nordnet.

Trots att han har uppnått ekonomiskt oberoende har han valt att leva ett sparsamt liv, vilket ofta skapar uppmärksamhet och diskussioner kring hans förhållningssätt till konsumtion och sparande. Han beskriver sig själv som Sveriges "mest ekonomiska mångmiljonär" snarare än "Sveriges snålaste man", en etikett han ibland fått på grund av sin strikta syn på privatekonomi och sitt fokus på långsiktigt sparande.

Vill ditt företag att Günther kommer och föreläser, eller är ni behov av goda råd? Kontakta honom via hans formulär här: https://www.gunthermarder.se/kontaktuppgifter

Bildkälla: Freepik