När en bostadsrättsförening går i konkurs uppstår en situation som påverkar många människors liv och ekonomi. Det är en komplex process som kan ha långtgående konsekvenser för de boende, och vara väldigt psykiskt påfrestande. Här går vi igenom vad som händer när en bostadsrättsförening går i konkurs, varför det kan ske och vilka konsekvenser det kan få för dig som boende.
Något som är viktigt att ha med sig innan man läser den här artikeln är att det är relativt ovanligt att bostadsrättsföreningar går i konkurs i Sverige idag, men det händer. Enligt organisationen Bostadsrätterna rör det sig om cirka 30 bostadsrättsföreningar per år som går i konkurs.
Skulle det vara så att föreningen inte kan betala sina skulder går det till så att firmatecknaren för bostadsrättsföreningen tvingas lämna in en konkursansökan till tingsrätten, detta kan ske utan att föreningsstämman behöver involveras.
Varför går en bostadsrättsförening i konkurs?
Anledningarna till att en bostadsrättsförening går i konkurs kan vara många. Det kan röra sig om dålig ekonomisk förvaltning, slarv eller oväntade underhållskostnader. Men oftast handlar det om en oförmåga att betala tillbaka lån.
Hur blir det med de boende om en bostadsrättsförening går i konkurs?
När föreningen går i konkurs säljer tingsrättens konkursförvaltare bostadsrättsföreningens tillgångar och betalar ut pengar till de som föreningen står i skuld till. Medlemmarna i bostadsrättsföreningen förlorar då sin bostadsrätt och lägenheterna betraktas istället som hyresrätter.
Har du som bostadsrättsinnehavare ett lån på din bostad kvarstår dock skulden till banken, även om bostadsrätten förvandlas till hyresrätt.
Tack vare den lagstadgade besittningsrätten har du trots detta rätt att bo kvar i din bostad, även om det betyder att du bor med en annan ägandeform.
Finns en risk att du inte kan bo kvar
Skulle du inte ha råd att betala hyran för hyresrätten finns det risk att du inte kan bo kvar, och inte får behålla din hyresrätt.
Hur minimerar jag riskerna för att köpa bostad i en förening som riskerar konkurs?
När du köper en bostadsrätt gör banken oftast en bedömning av den nya bostadsrättsföreningen innan de beviljar dig ett bostadslån för din nya bostad. På så sätt har du en viss säkerhet.
Utöver det är det även bra att göra en bedömning av den nya bostadsrättsföreningen genom att kontrollera deras årsredovisning innan du ger dig in i något. När du väl har köpt bostadsrätten kan det vara bra att vara aktiv i föreningen och sätta dig in i årsredovisningen och vara lite nyfiken.
Något som kan vara bra att tänka på är att i en bostadsrättsförening är medlemmarna i styrelsen själva boende i föreningen, och har därmed ett egenintresse i de beslut som tas.