Att bo i en hyresrätt innebär att man hyr sitt boende av en hyresvärd. Denna typ av boende kan vara fördelaktigt om man av någon anledning inte vill äga sin bostad, med allt ansvar det innebär. För det är stor skillnad på att bo i en hyresrätt jämfört med bostadsrätt eller annan boendeform. Här förklarar vi skillnaderna och de rättigheter och skyldigheter du har att förhålla dig till i en hyresrätt.

Idag finns det i huvudsak tre olika upplåtelseformer när det kommer till bostäder i Sverige; hyresrätt, bostadsrätt eller äganderätt. Vill du inte äga din bostad finns det alltså möjlighet att hyra den i form av en hyresrätt, och du har då ett hyresavtal med en hyresvärd. Hyresvärden kan antingen vara en fastighetsägare, en bostadsrättsförening, en annan hyresgäst eller en bostadsrättsägare. 

Till skillnad från en bostadsrätt betalar du ingen insats för lägenheten när du flyttar in i en hyresrätt, utan endast en hyra varje månad. Antingen så har du ett förstahandskontrakt, vilket innebär att du själv står på kontraktet och hyr direkt av hyresvärden. Eller så har du ett andrahandskontrakt, vilket innebär att du har ett kontrakt och avtal med den som har förstahandskontraktet av bostaden. Vi kommer i denna artikel främst gå igenom reglerna för dig som har ett förstahandskontrakt.

Månadskostnad i en hyresrätt

I en hyresrätt betalar du inget underhåll av lägenheten, istället innefattar den hyra du betalar varje månad värme, vatten och i vissa fall även hushållsel. Mer exakt vad som ingår i hyran står i hyreskontraktet. Därför är det alltid viktigt att läsa igenom det noga.

Den summa fastighetsvärden får in varje månad i form av hyror används bland annat till:

  • Driftkostnader för värme, el och vatten
  • Underhåll av fastigheten, inklusive tak och fasad
  • Fastighetsskatter och andra kostnader för finansiering av bostaden.

    vad går din hyra till i en hyresrätt

Vad avgör hur hög hyran blir?

Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen förhandlar en gång varje år om hur mycket den allmänna hyresnivån ska justeras från ett år till ett annat. Hyror brukar följa hur ekonomin ser ut i övrigt i samhället, men vanligtvis går din hyra upp med upp till 2% per år.

Hyresgästens ansvar

När du bor i en hyresrätt har du inte lika mycket ansvar som i en bostadsrätt. Men du omfattas fortfarande av den så kallade vårdplikten, vilket innebär att du har en skyldighet att ta hand om lägenheten och se till att inga onödiga skador uppkommer. Vårdplikten innebär också att du är skyldig att rapportera fel och brister i lägenheten till hyresvärden. Allt detta regleras i hyreslagen och samverkar med hyresvärdens underhållsplikt.

Här följer tre viktiga delar av vårdplikten som du behöver rätta dig efter när du bor i en hyresrätt: 

  • AktsamhetHyresgästen måste under hyrestiden iaktta viss aktsamhet och se till att lägenheten är hel och ren och fri från skadedjur.

  • Skador och ersättning- Skulle skador uppkomma på grund av att hyresgästen agerar vårdslöst eller försumligt är hyresgästen skyldig att ersätta hyresvärden för skadan. Värt att notera är att hyresgästen också ansvarar för skador som orsakats av personer som befinner sig i lägenheten på hyresgästens inbjudan, som till exempel vänner eller hantverkare.

  • Brand och vattenskador – Brand- och vattenskador ansvarar hyresgästen som huvudregel inte för. Om det däremot visar sig att skadorna uppkommit på grund av att hyresgästen brustit i den omsorg och tillsyn som han bort iakttaga kan skadeståndskrav aktualiseras.

 Utöver vårdplikten måste du även förhålla dig till de allmänna ordningsregler som hyresvärden satt upp, dessa brukar stå i hyresavtalet.

Hur mycket får jag ändra i lägenheten som hyresgäst?

Som hyresgäst har man rätt att genomföra mindre måleriarbeten och att tapetsera om man önskar det. Men skulle det resultera i att man sänker värdet på lägenheten kan man bli ersättningsskyldig gentemot hyresvärden. Större renoveringar måste man alltid få godkänt hos hyresvärden. 

en färgpyts med en roller i, vit färg

Hyresvärdens ansvar

Hyresvärden som äger fastigheten har det övergripande ansvaret för lägenheten. Hen ansvarar för att lägenheten ska vara i rimligt skick och att allt ska fungera för att kunna bo där. Så som vitvaror, toalett, el, vatten etc. 
Skulle det vara något som går sönder som kyl, frys eller annat så kan hyresvärden hjälpa dig med det.

Glöm inte att du som hyresgäst även kan kräva underhåll med rimliga mellanrum.

Fördelar och nackdelar med att bo i hyresrätt

Fördelar

  • Flexibilitet: Om du till exempel behöver byta arbete eller flytta till en annan stad, kan du enkelt säga upp ditt hyresavtal och flytta ut, utan att behöva sälja eller hyra ut en fastighet.

  • Inga underhållskostnader: En av de största fördelarna med att bo i en hyresrätt är att fastighetsägaren är ansvarig för underhåll och reparationer. Detta inkluderar allt från takläckor till gräsklippning och snöröjning. Du behöver inte oroa dig för kostnaderna för underhåll och reparationer, vilket kan spara dig mycket pengar på lång sikt.

  • Inga initiala kostnader: När du hyr en lägenhet behöver du inte betala för att köpa fastigheten eller göra några stora initiala investeringar. Du betalar istället en deposition och din första månadshyra, och sedan kan du flytta in.

Nackdelar

  • Ingen äganderätt: En av de största nackdelarna med att bo i en hyresrätt är att du inte äger fastigheten. Det betyder att du inte kan göra några större förändringar utan fastighetsägarens tillstånd. Du kan inte heller bygga upp någon form av egen kapital och att bygga upp en stabil tillgång för framtiden.

  • Hyreshöjningar: Fastighetsägaren har rätt att höja hyran när som helst, så du har ingen kontroll över hyreshöjningar. Det kan vara en stressfaktor att inte veta om din hyra kommer att stiga eller inte.

  • Begränsad kreativ frihet: Som hyresgäst är du begränsad när det gäller att dekorera och göra förändringar i din lägenhet. Du måste följa fastighetsägarens regler och begränsningar när det gäller vad du kan och inte kan göra.

hus i stockholm

Får jag hyra ut i andra hand?

Det är tillåtet att hyra ut sin hyresrätt i andra hand, men endast under vissa omständigheter. Här finns en hel artikel om att hyra ut hyresrätt i andra hand.

Hur många bor i hyresrätt i Sverige idag?

Kartläggningar som SCB gjorde 2021 visar att på riksnivå i Sverige bor ca tre av tio hushåll i hyresrätt. Du kan läsa mer hur vi bor här.

Andel av hushållens olika upplåtelseformer

Våra lediga hyresrätter i Stockholm just nu.

Våra lediga hyresrätter i Göteborg just nu.