När en arkitekt arbetar med att rita ett hem är det en hel del faktorer att ta hänsyn till. Ljus, utrymme, komfort, trivsel, utsikt, omgivning, är bara några av dem. Christoffer Andersson Arkitekter i Umeå ger oss några tips på värdefulla tankar att ha med sig när man går och drömmer om ett personligt och arkitektritat hus, men inte riktigt vet hur man ska ta nästa steg.
Hur ett hem är utformat och dess arkitektur har stor inverkan på vårt mående. Men det är också högst individuellt vad man har för önskemål, drömmar och behov när det kommer till drömhuset. Christoffer Andersson och Krut Zetterlund, båda arkitekter (SAR/MSA), tipsar om sådant som kan bidra till ett harmoniskt hem.
- Det är lätt att fokusera på byggnaden som en enskild sak och en isolerad dröm. Men man vinner så mycket mer om man istället börjar med att titta på tomten. Den kan ha små egenheter och karaktärsdrag som en lutande slänt, en utsikt, ett krokigt träd, en berghäll, solens position och vindriktningar. Visst kan en del av det ses som hinder som kan behöva överbryggas, men i många fall kan platsens unika förutsättningar välkomnas och integreras för att bidra till ett personligt hem, säger Christoffer.
Missa inte de mjuka värdena
Det är inte självklart för alla att man ska ta hjälp av en arkitekt för att rita sitt kommande hem. Men när man väl tagit det beslutet är mycket vunnet, förklarar Krut:
-Att kombinera sin egen och kanske hela familjens alla behov och värderingar, och samtidigt ta vara på platsens värden, är komplicerat. Varje val av material, form, färg, stilreferenser och proportioner påverkar känslan, så det räcker inte med ingenjörskunskaper.
Har du någonsin funderat över vilken känsla som uppstår när vi berör olika material? Det har faktiskt större inverkan på trivseln och kvalitetsuppfattning än många anar.
-Ja, en fönsterbänk av granit, ett golv av ek, ett stadigt dörrhandtag av gjutjärn eller en läderlindad ledstång. Allt vi rör skapar en känsla och en tanke. Så ett råd är att sträva efter att välja material som kan bli sköna och vackra med åldern. Exempelvis läder, natursten och trä.
Arkitektritade hus behöver inte betyda en ouppnåbar lyx
Vissa går runt och tror att arkitektritade hus bara är något för den med god ekonomi. Men det stämmer inte.
-En tredje aspekt är budgeten. Men som arkitekt utgår man ju alltid från beställarens budget, oavsett storlek. Man glömmer lätt bort att när man väljer ett färdigritat kataloghus så betalar man för säljarens arvode. Den kostnaden kan vara lika hög som om man låtit en arkitekt rita ett unikt hus, avslutar Christoffer.