Ska du köpa eller sälja bostad är det bra att känna till hur försäljningsprocessen går till. Här ger vi dig en steg-för-steg guide till försäljning av bostad. Från värdering till överlämning av nycklar!


En flytt kan ske av många anledningar. I bästa fall är det något positivt – man flyttar hemifrån för första gången, flyttar ihop med en partner eller vän, flyttar till sitt drömhus eller till en ny stad med nya möjligheter.

Sälja bostadsrätt eller hus

Oavsett anledning är det viktigt att ha koll på hur försäljningen går till, så att du kan känna dig trygg med processen. Idag finns det flertalet olika guider online som beskriver hur det fungerar att sälja bostadsrätt respektive hus.

Processen skiljer sig nämligen lite åt beroende på om det handlar om till exempel lägenhet eller villa. Gemensamt för båda är dock att det oftast börjar med att hitta en mäklare som gör värdering.

1. Hitta rätt mäklare

Det går att sälja bostad utan mäklare, men vanligast är att anlita en mäklare som hjälper till med hela processen. Man kan jämföra olika mäklares erbjudanden för att hitta det mest förmånliga arvodet. Mäklarens erfarenhet, förtroende och kännedom om trakten bör dock också spela in i valet.

Så går en bostadsförsäljning till

2. Värdering av bostad

Mäklaren besöker huset, gården eller lägenheten för att avgöra vad utgångspriset bör ligga på. Värderingen och slutpriset på bostaden behöver inte matcha. Prislappen skiljer sig också beroende på till exempel tid på året, efterfrågan, ränteläge och skicket på din bostad. Därför kan det vara bra att ta reda på när det är bäst läge att sälja bostad och om det är värt att renovera innan försäljning eller inte.

3. Insamling av information

Alla dokument som handlar om bostaden ska plockas fram. Det är bostadsrättsföreningen som visar upp energideklarationen vid försäljning av bostadsrätt. Mäklaren skriver en objektsbeskrivning med information om rum, förvaring, renoveringar, läge, eventuell trädgård och garage, och allt annat som är relevant för en potentiell köpare.

Säljaren behöver meddela eventuella fel som påverkar bostaden, till exempel om en öppen spis inte går att elda i. Detta kallas för upplysningsplikt. Köparen kan även låta en besiktningsman göra en överlåtelsebesiktning för att uppfylla sin undersökningsplikt.

4. Marknadsföring och visning

Det är vanligt att man stylar bostaden inför fotografering och visning, till exempel med gröna växter och blommor, snygga kuddar och levande ljus. Efter fotografering läggs bostadsannonsen upp på mäklarens egen sajt och eventuellt andra bostadsportaler.

Det går att välja mellan öppen visning när alla intresserade får komma och kolla medan mäklaren är på plats en viss tid, eller privat visning om man inte vill ha för många spekulanter i bostaden.

villaområde sverige med vita villor

5. Budgivning och avtalsskrivning

Mäklaren samlar in bud från spekulanter, och förmedlar dessa till säljaren. Det är helt upp till säljaren vilket bud man vill acceptera och från vilken person. Det är inte alltid som det ens blir en budgivning. Ibland väljer säljaren att acceptera ett visst pris från en spekulant för smidighetens skull eller för att få vissa villkor uppfyllda.

Kanske är det viktigare för någon som haft gård länge att den bevaras i fint skick av rätt köpare, än att få så mycket betalt som möjligt. Ibland gör man en deal med lite lägre pris mot att slippa flyttstädning eller att affären sker snabbt.

När budgivningen är klar skriver man avtal och ordnar med banköverföring, oftast med hjälp av en mäklare. Man bestämmer tillträdesdag om det inte redan är gjort och läser igenom alla villkor. Vid avtalsteckningen betalar köparen en handpenning, vanligtvis 10 procent av bostadspriset. Resten av pengarna överförs vid tillträdet när köparen får nycklarna till bostaden.

Källor:

Ekonomifokus.se

Boupplysningen.se

Denna artikel är ett samarbete med Hojjo Sverige AB