En villavagn är klassad som mobilt semesterhem precis som en husvagn eller husbil, I denna artikel kommer vi att titta närmare på vad villavagnar är, varför de är så populära och vilka fördelar och nackdelar som är förknippade med denna boendeform.
En villavagn är en boendeform med kök, vardagsrum, badrum samt ett eller flera sovrum. Villavagnen är ett nyckelfärdigt boende från fabrik som levereras till din tomt och inom några timmar är det färdigt för inflytt.
Bygglov eller ej?
Svaret är; det beror på.
Villavagn kan kräva bygglov om den har en varaktigt placering på en och samma tomt. Det krävs dock inte bygglov för säsongsförvaring av högst två fritidsbåtar, husvagnar eller husbilar i omedelbar närhet av ett en- eller tvåbostadshus, men det krävs bygglov om det står på tomt utan bostadshus med bygglov. Däremot kan villavagnen stå permanent på en del campingplatser utan bygglov runt om i landet mot att man betalar långtidshyra.
Storlek och regler
En villavagn är klassad som mobilt semesterhem precis som en husvagn eller husbil, den står på hjul och har dragkrok så att man kan flytta den kortare sträckor. Det som skiljer husbil/husvagn från villavagn är dess storlek och att den måste flyttas med lastbil. Villavagnen är mellan 8 och 12 meter lång, och mellan 3 och 4 meter bred. De största husvagnarna är på 20 kvadratmeter medan de största villavagnarna är 48 kvadratmeter - ska man bo permanent är villavagnar ett bekvämare boende!
Det finns ingen lag som säger att man inte får bo permanent i sin villavagn men den bör alltså flyttas under året om den inte ställs upp permanent på en camping där så är tillåtet. Enligt folkbokföringslagen kan en person anses vara bosatt i en kommun, om personen inte kan knytas till en viss fastighet enligt regleringen men som kan knytas till en viss kommun.
Skatteverket kan exempelvis komma att folkbokföra en person på kommunen om man bor i en husvagn/ villavagn som regelmässigt står uppställd inom en viss kommun, men inte på en viss fastighet. En person som har en rörlig bostad, tex. en husvagn, villavagn eller en husbåt, som stadigvarande finns på en viss fastighet, ska folkbokföras på fastigheten och inte enbart på kommunen. Om skatteverket får in en anmälan om flyttning till kommun görs alltid en utredning om personens bosättning.
Kostnader och pris
Det finns villavagnar för alla plånböcker! Den händige kan köpa en bättre begagnad för någonstans runt 300.000 kr men ett vanligt villahem kostar ungefär 700.000 kr till 900.000 kr men som vanligt går det att få den hur exklusiv som helst och därmed även priset. Många campingar åtar sig uppdrag att sälja villavagnar som redan har uppställningsplats men det finns lediga villavagn uppställningsplatser i hela landet.
Vi har försökt få fram årskostnad för uppställning av villavagn men det står inte utskrivet på alla campingar men de vi hittat tyder på att det kostar någonstans mellan 20.000 kr och 50.000 i årsavgift El och internet tillkommer och det skaffar man sig genom eget abonnemang.
Finansiering
Att finansiera en villavagn kan göras på flera olika sätt, beroende på vad som passar bäst för dig och din ekonomi. Eftersom en villavagn inte räknas som fastighet är det vanligtvis svårt att finansiera den med ett traditionellt bolån. Det beror på att vanliga bolån kräver att bostaden är fast placerad på en egen tomt och har fastighetsbeteckning, vilket de flesta villavagnar alltså inte har.
Ett vanligt alternativ för att finansiera en villavagn är därför att ta ett fritidslån, en typ av lån som många banker erbjuder specifikt för köp av exempelvis husvagnar, husbilar eller båtar. Villavagnar kan ofta klassas som fritidsfordon, vilket gör att du kan få ett sådant lån med relativt låg ränta och möjlighet att använda själva villavagnen som säkerhet för lånet. Det betyder att banken kan ta villavagnen om du inte skulle klara att betala tillbaka lånet.
Ett annat sätt att finansiera en villavagn är att ta ett privatlån, ibland kallat blancolån. Med ett privatlån behöver du inte lämna någon säkerhet alls, utan lånet baseras helt och hållet på din kreditvärdighet och din ekonomiska situation. Ett privatlån har ofta högre ränta än ett fritidslån eftersom banken tar en större risk när ingen säkerhet finns. Trots det kan privatlån vara ett bra alternativ om villavagnen inte kan användas som säkerhet eller om din bank inte erbjuder fritidslån för just villavagnar.
Oavsett vilken typ av lån du väljer är det viktigt att jämföra räntor, avgifter och andra villkor från flera olika långivare innan du bestämmer dig. Skillnaden mellan olika banker och långivare kan vara stor, och det går att spara mycket pengar genom att vara noggrann och jämföra erbjudanden noga. Ta även reda på hur mycket pengar du faktiskt har råd att låna, och tänk på att månadsbetalningarna ska kännas rimliga även på längre sikt. Ju bättre ekonomi och högre kreditvärdighet du har, desto bättre villkor brukar du kunna få. Det lönar sig därför att vara noga förberedd och undersöka sina alternativ grundligt.