Att köpa ett äldre hus kan vara lockande i och med det låga priset. Det finns dock en del saker att vara uppmärksam på när man köper ett hus som har några år på nacken. Ibland kan det vara svårt att veta vad som är viktigt att ta reda på och vad man inte får missa att fråga mäklaren vid visning. Därför ger vi dig här våra bästa tips!

 

Först och främst är det viktigt för dig att veta vem som ansvarar för vad om något skulle gå fel. Vid all husförsäljning har köparen undersökningsplikt enligt jordabalken. Detta innebär att allt man kan se med blotta ögat, eller lukta sig till, har du som köpare ansvar för att upptäcka. Undersökningsplikten för äldre hus gäller även för äldre konstruktioner och dåvarande byggnormers existens. Det betyder i praktiken att den som köper ett hus som byggts under en viss tidsperiod också accepterar fel och brister som är kännetecknande för hus som byggdes under den tiden. Det gäller även allvarligare fel, exempelvis konstruktionsfel som på den tiden då huset byggdes var korrekt, men som idag anses vara fel.

Säljaren har sedan ansvar för att bostaden är i samma skick på tillträdesdagen som den var vid kontraktsskrivningen. Skulle något hända under den tiden är det på säljarens ansvar att åtgärda felet. 

Gör en grundlig husesyn


För att slippa obehagliga överraskningar när husköpet väl gått igenom är det bra att starta med en rejäl husesyn. Under visningen är tiden tyvärr ofta för knapp för att du ska kunna upptäcka mer svårupptäckta fel. Därför rekommenderar vi att du tar in en besiktningsman som kan undersöka huset professionellt. Detta är såklart ännu viktigare just när man köper ett äldre hus eller ett ödehus. Deras uppgift blir då att undersöka fastigheten enligt protokoll och presentera en riskanalys. Det är väl investerade pengar och minskar riskerna för att problem ska dyka upp senare.

Ibland är husen redan besiktigade inför försäljningen. Det är då viktigt att du får ta del av besiktningsprotokollet och ställer frågor utifrån det om det är något du undrar över. Sen är det inte säkert att alla delar av huset ingår i en sådan besiktning, så var noggrann med att även el, vatten och avlopp är besiktigat. Annars behöver du själv anlita särskilda fackmän för detta.  

Köpa ett äldre hus

Dolda fel på äldre hus


Ett dolt fel är ett fel som fanns där redan när du köpte bostaden och som du inte kunde upptäcka vid en noggrann besiktning innan köpet. 

Det är bra att känna till att om du skulle upptäcka fel i/på fastigheten i efterhand är det du som måste bevisa att felet fanns där vid köpet men att det inte gick att upptäcka med blotta ögat eller med luktsinnet. Dolda fel kan inte åberopas om det är ett fel som var förväntat. Detta är extra viktigt att tänka på när det kommer till äldre hus då exempelvis både tak och rör har en maximal livslängd, beroende på husets ålder måste köparen här vara beredd på att det kan uppkomma brister om de är i original.

Det finns också konstruktioner på äldre hus som är så kallade riskkonstruktioner, som ökar risken för allvarliga fel. De kan inte klassas som dolda fel då du som köpare måste räkna med den risken när du köper ett äldre hus till salu. Exempel på riskkonstruktioner kan vara badrum som inte är fackmannamässigt byggda enligt dagens norm. Detta kan öka risken för fuktskador och mögel som är svåra att se med blotta ögat, så här är det extra viktigt att vara uppmärksam och använda både syn och lukt.

Skulle säljaren vilja friskriva sig från dolda fel, vilket händer ibland, måste du som köpare vara beredd på att dessa kan dyka upp senare och lägga in dem i din budget.

Var extra uppmärksam på detta

El och krypgrund
Äldre hus innebär ofta äldre ledningar. Gammal el vars ledningar kanske inte bytts ut sedan huset byggdes kan utgöra en enorm brandfara. Att ha jordade och ojordade kontakter i samma hus är inte heller tillåtet så se över dessa och gå igenom proppskåp. Det är också viktigt att fråga mäklaren några extra frågor kring dränering, när den gjordes senast och krypgrunden, så den är ordentligt isolerad.  

Rör och avlopp
Många års hår, hud och matavfall kan göra rören mindre och avrinningen sämre. Kontrollera med mäklaren när rör och avlopp spolades rent senast. Har det aldrig gjorts kan det vara en bra investering så man slipper stopp den närmsta tiden efter köpet.

Tak
Ett äldre tak kan vara en riktigt fälla, så här är det viktigt att fråga när taket besiktigades senast. Ett dåligt tak kan skapa otroliga problem med fuktskador och översvämningar inne. Inget man vill vara med om första månaden i sitt nya hus.  

tak

Fuktskador
När det kommer till hus som har några år på nacken är det extra viktigt att kontrollera eventuella fuktskador. Detta både från marken, från husets bottenplatta, källare, tak vind och badrum. Anlitar du en besiktningsman så kommer hen hjälpa dig att kontrollera detta. 

Så finansierar du husköpet

Det första du måste säkerställa är att du har kapital och kan betala kontantinsatsen på minst 15 % av bostadens slutpris (köpeskillingen). Om bostaden exempelvis kostar 1 000 000 kronor innebär det att du behöver gå in med 150 000 kronor. Har du möjlighet att stoppa in mer pengar i huset för att komma ner i belåningsgrad och totala lånesumman är det något vi verkligen rekommenderar. Dels för att du kan låna till bättre ränta av banker som ger bra räntor om du har en belåningsgrad på exempelvis 75 %. Dels för att räntorna har gått upp så pass mycket att du betalar onödiga pengar för räntorna.

Här ser ni alla bostäder på Bovision som är uppförda 1970 eller tidigare.