När du befinner dig på bostadsmarknaden på jakt efter en ny bostad finns det en hel del begrepp du behöver känna till. Särskilt viktigt är det om du inte är helt på det klara med hur du vill äga din bostad. Idag finns det en del olika ägandeformer i Sverige, vissa är vi till och med relativt unika med. Här berättar vi mer om ägandeformen bostadsrätt och vad det innebär.
En bostadsrätt är en upplåtelseform där du köper en nyttjanderätt (rätten att nyttja en bostad) mot ersättning utan tidsbegränsning. Vissa tror att man äger sin bostad när man köper en bostadsrätt, men så är alltså inte fallet. Du köper endast en andel i det som bostadsrättsföreningens medlemmar äger tillsammans. Hur stor andel du har går hand i hand med bostadens storlek.
Du har alltid nyttjanderätten på obegränsad tid, förutsatt att du respekterar bostadsrättsföreningens stadgar och grannar förstås.
Bostadsrätten är en relativt unik upplåtelseform som bara finns i Sverige, Norge och till viss del Finland. Oftast pratar man om bostadsrätt i Sverige när det kommer till lägenheter, men det kan också röra sig om en villa, ett radhus eller ett kedjehus.
Bostadsrättsföreningen
För att få bo i en bostadsrätt behöver man vara medlem i en bostadsrättförening. I samband med köpet så ansöker du om att bli medlem och det är då styrelsen som tar beslut kring om du beviljas det eller inte. Det är dock bara i undantagsfall som styrelsen kan neka dig medlemskap, och så länge du uppfyller villkoren brukar det inte vara några problem.
En bostadsrättsförening är en typ av ekonomisk förening vars syfte är att upplåta bostäder i föreningens hus till medlemmarna med bostadsrätt, utan tidsbegränsning. Enligt bostadsrättslagen är det bara bostadsrättsföreningar som får upplåta denna typ av nyttjanderätt.
I varje bostadsrättsförening finns krav på att det måste finnas en styrelse om minst tre personer (så kallade ledamöter) som företräder medlemmarna i föreningen och fattar beslut i frågor som rör den löpande driften av bostadsrättföreningen. Det innebär förenklat att de tar beslut i frågor som bland annat rör ombyggnationer, föreningens ekonomi, samt ser till att föreningen och medlemmarna följer lagen.
När kan man bli nekad medlemskap?
Enligt bostadsrättslagen och föreningens stadgar finns det ett antal kriterier som ska vara uppfyllda för att föreningen ska vara skyldig att bevilja medlemskap. Det händer ibland att man blir nekad medlemskap, men så länge du har ordnat liv och ordnad ekonomi är detta sällan ett problem. Skulle det vara så att nekats på felaktiga grunder har du möjlighet att överklaga till hyresnämnden.
Månadsavgift till föreningen
I en bostadsrätt betalar du en årsavgift till din bostadsrättsförening, normalt så kallas det en månadsavgift då den ofta betalas varje månad. Avgiften täcker sedan det som ägs och förvaltas av föreningen. Hur stor den är beror dels på hur stor lägenhet du har, men även läget, våningsplan, eventuell balkong och väderstreck kan spela in.
Hur mycket du betalar varje månad styrs bland annat av förvaltningskostnader, elpriset, och andra utomstående faktorer.
Dina skyldigheter i en bostadsrätt
När du flyttar in i en bostadsrätt blir föreningens regler och ekonomi också en del av ditt liv och du har ett visst underhållsansvar. Alla kostnader och intäkter som är kopplade till fastigheten påverkar dig, och därmed din månadsavgift. Till skillnad från i en hyresrätt kommer du här har mer ansvar för saker som går sönder i lägenheten. Exempelvis spis eller kyl och frys.
Mer om skyldigheter och ansvarsområden i en bostadsrätt.
Skillnaden mellan en bostadsrätt och en villa?
Det är relativt stor skillnad på att äga en bostadsrätt och en fristående villa. Detta rör allt från vilka regler du har att förhålla dig till, till vilka kostnader du har och hur stort eget ansvar du har i din bostad.
Men enkelt förklarat så om du köper en fristående villa köper du bostaden och har då äganderätt, vilket du inte har i en bostadsrätt. En bostadsrätt innebär inte heller riktigt lika mycket ansvar som en fristående villa.
Hur vet jag om en bostadsrätt passar mig?
Här gäller det att känna efter inåt och se till sina personliga preferenser. Hur mycket tid och pengar är du beredd att lägga ner på din bostad? Är det viktigt för dig att kunna renovera som du vill? Då kanske du ska välja en villa. Vill du ha en fördelaktig investering? Då kanske du ska välja en bostadsrätt. Oftast skiljer sig priset på bostaden och en villa kostar betydligt mer än en bostadsrätt på sikt.
Bostadsrättslagen
När du bor i en bostadsrätt hittar du dina rättigheter och skyldigheter i de stadgar föreningen har satt upp tillsammans med föreningens ordningsregler samt i bostadsrättslagen. I början av 2023 skärptes bostadsrättslagen, mer om det hittar du i denna artikel om bostadsrättslagen.