Termerna inom nyproduktion kan minst sagt kännas som en trasslig djungel. Vad innebär egentligen en kostnadskalkyl? Är bokningsavtal bindande? Och vad händer om byggnationen inte blir klar i tid? Vi hjälper dig navigera och har samlat de viktigaste termerna att hålla koll på i denna ordlista.
ABS 09 står för "Allmänna Bestämmelser vid Småhusentreprenader" och är ett regelverk som används i Sverige. Det hjälper till att styra och skydda både byggföretag och husköpare när de ingår avtal om att bygga eller renovera hus. Regelverket säkerställer att både parter har tydliga riktlinjer att följa, vilket minskar risken för missförstånd och konflikter under byggprojektet.
Arkitekt En arkitekt ritar och designar byggnader och andra strukturer. De tar hänsyn till estetik likväl att husen är funktionella och säkra. De är ofta involverade i projekten och övervakar deras konstruktion, för att säkerställa att estetiska och funktionella mål uppnås.
Bofaktablad är det dokument som innehåller detaljerad information om en specifik bostad. Det presenteras ofta som en planritning/skiss för att man tydligt ska kunna få en överblick av vad man köper.
Bokningsavtal Ett bokningsavtal är ett första steg i processen att köpa en nyproducerad bostad, där du som köpare visar ditt intresse genom att betala en bokningsavgift. Detta avtal är inte juridiskt bindande för att slutligen köpa bostaden, men det reserverar lägenheten åt dig under en viss tid medan du bestämmer dig. Bokningsavgiften kan sedan räknas som en del av den totala köpeskillingen om du fortsätter med köpet, eller återbetalas om du väljer att inte gå vidare, beroende på de villkor som anges i avtalet.
Bolagsverket har en viktig roll i nyproduktionsprojekt, där de ansvarar för att registrera nya bostadsrättsföreningar och andra företagsformer som driver byggprojekt. De hanterar också inlämningen och registreringen av den ekonomiska planen för bostadsrättsföreningar. Detta är nödvändigt för att föreningen ska kunna ingå juridiskt bindande avtal, som upplåtelseavtal med köpare.
Bostadsutvecklare Ett företag eller person som utvecklar bostadsprojekt från start till färdigställande. En bostadsutvecklare kan i sin tur anlita någon annan för att utföra byggnationen.
Byggherre Refererar till den personen eller organisationen som ansvarar för hela byggprojektet, inklusive planering, budget och genomförande av bygget.
Byggkreditiv En form av kredit som banken erbjuder för att finansiera byggnationen, vilken senare omvandlas till ett traditionellt bolån när huset är färdigt. Läs mer om köpprocessen för nyproducerad villa här.
Bygglov Ett juridiskt tillstånd som krävs för att få bygga nytt, bygga om eller bygga till en fastighet, utfärdat av lokal byggnadsnämnd och grundas ofta på gällande detaljplan.
Delad entreprenad Byggprojekt där beställaren delar upp entreprenaden mellan olika underleverantörer snarare än att ha en huvudentreprenör.
Detaljplan En kommunal plan som reglerar hur marken får användas och vad som får byggas på en viss fastighet i ett specifikt område.
Ekonomisk plan Denna plan innehåller en detaljerad redogörelse för föreningens ekonomi, inklusive en kostnadskalkyl för uppförandet av byggnaden, planerade avgifter för varje bostadsrätt, förväntade underhållskostnader, och information om föreningens lån och säkerheter. Den ekonomiska planen ger också information om bostadsrättens andel av dessa kostnader. Läs mer om köpprocessen för nyproducerad bostadsrätt här.
Fastighetsavgift/Fastighetsskatt Skatt som tas ut på fastighetens taxeringsvärde, men nybyggda bostadshus kan vara befriade från denna avgift i upp till 15 år.
Förhandsavtal Ett bindande avtal mellan en potentiell köpare och en bostadsrättsförening som bygger på en ekonomisk plan för projektet.
Garantibesiktning Besiktning som görs vanligtvis två år efter att byggnaden färdigställts för att kontrollera om det uppstått några nya fel eller brister.
Grönt bolån En typ av bolån som erbjuds till förmånligare villkor för att finansiera köp eller byggnad av energieffektiva och miljövänliga bostäder. Detta kan inkludera bostäder som uppfyller vissa energistandarder, använder hållbara material, eller har energisnåla lösningar som solpaneler, bra isolering, och energieffektiva fönster och vitvaror. För att kvalificera sig för ett grönt bolån krävs ofta att bostaden eller projektet certifieras enligt vissa miljöstandarder eller uppfyller specifika energiprestandakrav. Dessa kriterier varierar mellan olika banker och finansinstitut. Läs mer om grönt bolån på boverket.se
Inkopplingsavgift/Anslutningsavgift Kostnad för att ansluta en fastighet till kommunala nätverk som vatten, avlopp och el.
Interimstyrelse Tillfällig styrelse som fungerar under byggfasen tills en permanent styrelse kan väljas av bostadsrättsföreningens medlemmar efter projektets färdigställande.
Kostnadskalkyl En kostnadskalkyl sammanfattar de ekonomiska förutsättningarna för ett bostadsprojekt och ligger till grund för de avgifter som bostadsrättshavare kommer att betala. En kostnadskalkyl ger en översiktlig bild av bostadsrättsföreningens ekonomi, men är mindre omfattande än den fullständiga ekonomiska planen. Kalkylen, som bifogas som bilaga vid tecknande av förhandsavtal, ger blivande köpare viktig information om de ekonomiska förpliktelserna de åtar sig. För att säkerställa dess tillförlitlighet granskas kostnadskalkylen av två oberoende intygsgivare godkända av Boverket.
Nybyggnadskarta Karta som visar den nya fastighetens layout, inklusive gränser och anslutningar till allmänna verk.
Nyckelfärdigt Ett nyckelfärdigt hus innebär att huset är helt färdigställt vid köpet, där köparen kan "vrida om nyckeln" och flytta in direkt.
Planbestämmelser Regler som fastställts i en detaljplan och styr användningen av mark och byggnader inom ett specifikt område, vilket säkerställer att utvecklingen sker på ett organiserat och hållbart sätt. Planbestämmelser reglerar faktorer som byggnadshöjder, avstånd till grannfastigheter, tillåtna verksamhetstyper och skydd av kulturella eller naturliga värden.
Reservation Möjligheten för en köpare att tillfälligt reservera en bostad, vilket ger dem tid att besluta om köp utan att vara juridiskt bundna.
Situationsplan En detaljerad karta som visar placeringen av byggnader på en fastighet i förhållande till dess omgivningar och område. En situationsplan ger ofta en bra överblick över placeringen av huskroppen i relation till ex. grannar eller närliggande bostäder.
Stomvisning En visning för köpare under byggnadsprocessen där den grundläggande strukturen (stommen) är på plats, men innan bostaden är färdig.
Säljstart Den punkt i ett bostadsprojekt där försäljningen startar. Hur en säljstart går till varierar från projekt till projekt.
Tillval/ inredningsval Bostadsutvecklaren kan erbjuda köparen möjligheten att ändra eller addera vissa val gällande inredning och utrustning i sin nya bostad. Vissa tillval innebär att det tillkommer en kostnad.
Totalentreprenad Totalentreprenad är en form av entreprenadavtal där en enda entreprenör (totalentreprenören) tar på sig ansvaret för både projektering och utförande av ett byggprojekt. Detta innebär att entreprenören ansvarar för att både designa och bygga projektet, vilket inkluderar allt från arkitektonisk och teknisk design till själva konstruktionen.
Vite Vite är en ekonomisk påföljd som betalas om bestämda regler inte följs, enligt plan- och bygglagen (PBL). Den ekonomiska påföljden kan inkluderas i kontrakt för att säkerställa att byggprojekt inte försenas. Om bygget drar ut på tiden, måste den ansvarige betala vite som kompensation för eventuella problem och kostnader detta orsakar.
Upplåtelse Upplåtelse är en juridisk term som används när en bostadsrättsförening för första gången ger en medlem rätt att använda en specifik bostad. Detta sker genom ett upplåtelseavtal, där föreningen överlåter nyttjanderätten av bostaden till medlemmen. Efter att upplåtelsen är genomförd, har medlemmen rätt att bo i bostaden så länge denne följer föreningens stadgar och regler.